Safire Mökki mainos

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Kevät ennakoi tuloaan

On maaliskuun puoliväli. Kevät tekee tuloaan ja aurinko on jo kiivennyt taivaalle. Lämmintäkin on melko kivasti.

Viime viikolla kevät kaivoi veneeni esiin katoksen alta. No, minähän se fyysisen työn tein. Vene talvehtii Suomenojan satamassa. Naapureina on voimalaitos joka käyttää hiiltä sekä jätevesipuhdistamo. Meillä veneet on aina talvehtineet kyseisessä satamassa. Mielenkiintoinen huomio tuolla on se mille käytävälle saa veneensä ja mihin päin kyljen. Jos kylki on voimalaitokselle niin keväällä kylki on taatusti lähes musta, nokinen. Jos keula tai perä voimalaitokseen niin vene on paljon puhtaampi kyljistä.  Nyt siis oli kyljet todella nokisia.



Perjantaina töistä päästyäni suunnitelmissa oli mennä veneelle ja purkaa katos pois. Meillä veneen pituus on  8,70 m ja leveys 2,80 m. Veneen katoksen kehikkoina on kolme A-pukkia joiden päälle laitettu kakkoskakkonen harjaksi. Näiden yli vedettynä kaksi oikeaa paksua peitettä.  No en mennyt veneelle perjantaina vaan lakkasin ovet kotimme kellarissa kolmanteen kertaan. Ja sitten leivoin sdämpylöitä noin 100 kappaletta. Osa meni myyjäisiin mutta jäi niitä kotiin syötäväksikin. Lauantaina pyysin naapurin parikymppistä meripartiolais poikaa avuksi veneelle. Yhdessä purimme katoksen pois ja laitoimme kuomun paikalle. nautimme veneen avotilassa eväät ja otimme aurinkoa kuten maaliskuussa voi. Sain apua häneltä oven- ja ikkunan karmien suojateippaamiseen. Itse aloin lakkaamaan näitä reunuksia ensimmäiseen kertaan. Nyt viimeistään huomasin kuinka hienot ne olivatkaan. Yllä uusi kertaalleen lakattu ja alla vanha kirsikka lakalla käsitelty. Lakkaamisen jälkeen seurastamme tuli katsastaja paikalle. Hänen kanssaan kävimme runkotarkastuksen läpi veneessämme, vanhassa veneessämme sekä vaimon siskon perheen veneessä. Kaikki ollaan saman seuran jäseniä nyt. Vähän jännitti kun hän otti autosta noustessaan ison piikin esiin. Onneksi käytti vain sitä kädensija puolta pohjan naputteluun. Kaikki kolmehan olivat pohjan puolesta kunnossa.

Sunnuntaina menimme vaimon kanssa veneelle ja nautimme kavereiden kanssa teet ja kaakaot avotilassa auringosta nauttien. tällöin myös lakkasin nuo oven karmit uudelleen. Lisäksi pyyhimme sisältä keulasta alkaen tavaraluukut puhtaiksi. Kaikki oli onneksi jo entuudestaan siistejä. Päivän päätteeksi kävelimme rantaraittia pitkin takaisin kotiin noin kuuden kilometrin päähän kera koirien. Karvaturrit olivat kyllä loppuillasta väsyneitä kun tuli muutenkin ulkoiltua niiden kanssa. Ja helle myös koitti pakollinen pesu illan päätteeksi. kyllä heitä tulevia veneilijöitä väsytti. Vanhempi koirista veneili jo viime kesänä ja keräili punkkeja.

Minulla sattui mukavasti töissä olemaan saldo tunteja sisällä ja esimies käski pitämään ne pois. Arvatkaa harmittiko viettää päivä venerannassa. Meillähän ei satamassa vielä ole vedet eikä sähköt päällä. vene piti pestä käsipelillä rätillä sekä rasvapoisto pesuaineella. Ja vahasin veneen sitten Hempelin venevahalla. Kuten nuoruuteni elokuvassa Karate Kid aloin hokemaan Wax on, Wax Off. On sitten kohtuu raskasta tuollainen veneen vahaaminen. Vaikka aurinko paistoi ja lämmitti miellyttävästi, ei voinut puhua mistään helteestä. Vahatessa tuli viimeistään tutustuttua uuden veneemme runkoon, edellistä edellinen omistaja on kiinnittänyt sen selkeästi huolimattomasti laituriin. Kyljissä on melko paljon paikkauksia ja useita naarmuja. Edellinen omistaja ei niitä ole hankkinut. Nyt sitten on huolehdittava ettei niitä synny meillä lisää. Nyt olisi vene melkein valmis laskettavaksi vesille. Ensimmäistä kertaa saisin veneeni vesille jo maaliskuussa. Nyt vain odottelen ja teen pientä säätöä / puhdistusta ennen TEK DEK asennusta.

3 kommenttia:

  1. Nyt on sitten vielä ilmottauduttu MERI-VHF / DSC -Kurssille

    VastaaPoista
  2. Ja mitä nämä kirjainyhdistelmät ovat suomeksi? T: Munkan kreivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Very high frequency (VHF) on radiotaajuusalue 30 MHz:stä 300 MHz:iin saakka, alusten väliseen kommunikointiin. Ja DSC (Digital Selective Calling), meri-VHF:n digitaalinen selektiivikutsu.

      Poista